Tudástár

Tudtad, hogy az abakusz 2013 óta szerepel az UNESCO világörökség listán?

Az UNESCO kijelentette, hogy az abakusz a szellemi kulturális összetartozást erősíti azokban az emberekben, akik ismerik és használják és elengedhetetlen a kulturális sokszínűség és az emberi kreativitás fenntartásához.

Nézd meg ebben rövid videóban a számok írását a szorobánon!

https://www.youtube.com/watch?v=xJRTtMETeTI

Mi az a szorobán?

A szorobán egy Japánban kifejlesztett számolóeszköz, amely keretbe foglalt tengelyekből áll, ezen találhatók a számok értékeit jelentő golyók.

A számológépek elterjedése ellenére Japánban a szorobán még mindig népszerű. Az eszközt az általános iskolai matematikatanításban is használják, mivel kiválóan alkalmas a tízes számrendszer bemutatására. A tanárok az órákon énekelve adják az utasításokat. A tapasztalt szorobánosok a fejszámolásban (japánul: anzan) jobbak a legtöbb embernél, ugyanis a szorobán tanítása közben többször is előzőleg fejben kell végigjátszani a számításokat, mielőtt a valódi szorobánon ellenőriznék az eredményt. (Forrás: wikipédia)

A Kis Zseni program módszere a szorobán használatának megtanulásán és annak mentális alkalmazásán alapszik- ez pedig nem csak a számolási készséget, hanem a képi emlékezetet és a szám- és szövegemlékezetet is fejleszti.

Fejszámolás szupersebességgel

A mentális aritmetika program során a gyerekek először az abakusz használatát sajátítják el - ekkor a látáson, halláson, tapintáson van a hangsúly a tanulási folyamatban.

Ezután a mentális számolás következik, amikor a gyerekek már nem használják fizikailag az abakuszt, hanem elképzelik azt, akár egyszerre többet is. Ekkor a memória és képzelőerő segíti a szuper számolási képesség fejlődését.

Nézd meg Jázmint, a Kis Zseni program tanulóját, hogyan számol!

A jobb és bal agyfélteke kapcsolata

A jobb és bal agyfélteke képességei közötti eltérést Roger W. Sperry amerikai neurofiziológus vizsgálta először. Az ő megfigyelésein alapszik a ma már széles körben elterjedt nézet, miszerint a két agyfélteke különböző funkciókat lát el: a jobb agyfélteke a kreativitást, érzelmeket, képzelőerőt irányítja, míg a bal agyfélteke a racionális gondolkodásért, beszédkészségét, logikai készségekért felelős. A két terület azonban nem egymástól függetlenül működik: nagyon is fontos a megfelelő kapcsolat a két agyfélteke között! Gondoljunk csak a beszédkészség és az érzelmek vagy kreativitás kapcsolatára! A két agyfélteke megfelelő összehangoltsága egyre nagyobb szerepet kap a gyerekek fejlesztési programjában, hiszen ez elengedhetetlen az olyan kompetenciák elsajátításához amelyek a hatékony tanulásban segítenek. A szorobán azért nagyszerű eszköz erre, mert egyszerre kapcsolja be mindkét oldalt: a számolási feladatokkal a racionális megoldások és a logikus gondolkodás, a mentális számolás a képzelőerőt és kratív megoldásokat erősíti. A szorbán mint eszköz a két kéz egyszerre való használatával a két agyfélteke közti kapcsolódást stimulálja. A tanfolyamainkon és a nyári táborokban is találkozhattok a módszerünkkel!

A társasjáték segít matekozni?

Tudtad, hogy a matematikai kompetenciákat a társasjátékok is kiválóan fejlesztik? A játékokban gyakori feladat, hogy meg kell számolni a táblán a lépéseket, vagy össze kell adni a kockadobások, kártyák értékeit. A logikai társasjátékok kiváló eszközei a stratégiai gondolkodás támogatásának, amellett, hogy a gyerekek egyszerűen a játék részeként tanulják és gyakorolják be a műveleteket. Még egy rövid játék is nagyon hatékonyan növelheti a gyerekek matematika terén mutatott eredményeit. A Kis Zseni Szentendre Mentális Aritmetika óráin a szorobán gyakorlása mellett mindig jut idő a társasozásra is. Nagy kedvencünk a "Four in a row" azaz, amikor a táblán négy egyforma korongot kell kirakni egy sorban vagy átlósan. Próbáld ki Te is online!

https://www.megajatek.hu/jatek/four-in-a-row.html